Čakre – Energetski centri

Čakre su naši energetski centri koji učestvuju u različitim energetskim procesima u našem organizmu.

Sila životne energije se kreće kroz niz energetskuh centara u telu, koji se nazivaju ČAKRE. Istočnjačka duhovna tradicija uči da svi mi u telu imamo sedam energetskih centara, poređanih u stub od prepona do temena. Zovu se čakre, što bukvalno znači – točak koji se okreće.

Čakre ili energetski vrtlozi direktno su povezani sa zdravljem čitavog tela, a svaka od sedam čakri odgovorna je za određeni aspekt našeg života; emocionalno blagostanje, mentalne sposobnosti i duhovni mir.

Kod zdrave osobe, svih sedam čakri okreću se veoma brzo, rade usklađeno pokrećući životnu silu ka gore, od prepona ka glavi. Svaka čakra predstavlja različit fundamentalni problem. Disbalans u radu čakri može dovesti do niza probema u pravilnom funkcionisanju organizma.

Preko čakri se naše telo snabdeva životnom energijom i svaka ima svoju frekvenciju, boju, u formi su levka, širim delom okrenutim prema spoljašnjoj strani tela, a užim prema unutrašnjoj. Prednja strana povezana je sa emocijama čoveka, a zadnja ostvaruje uticaj na endokrini sistem i predstavlja volju.

ČAKRE – Sedam energetskih centara:

 1. Korenska (Muladhara)
 2. Sakralna (Svadhisthana)
 3. Solarna (Manipura)
 4. Srčana (Anahata)
 5. Grlena (Visudha)
 6. Čeona (Ajna)
 7. Krunska (Sahasrara)

Svaka od ovih čakri omogućava nam da se izražavamo, živimo kvalitetan život u svim aspektima, kao što su ljubav, bogatstvo i kreativnost, ali za to je neophodno da one budu u savršenoj ravnoteži. Svako ispadanje iz ravnoteže, znači da  je blokiran protok energije u jednoj ili više čakri i za to koristimo izraz “blokirana čakra”.

Kada rešavamo posledice blokiranih čakri, obično regulišemo bolesti fizičkog tela, dok se uzroci kriju u duhovnom, emocionalnom i mentalnom telu, što znači da se zdravstveni problem pojavio i pre nego smo to osetili kao manifestaciju na fizičkom nivou.

Stoga je, pored medikamenata, suplemenata i terapija koje primenjujemo kod iscjeljenja fizičkog tela neophodno raditi na isceljenju uzroka u emotivnom i mentalnom telu.

Biorezonantnim skeniranjem organizma aparatom “Life Expert Profy 3.0” možemo da vidimo da li Vaše čakre rade dobro i usaglašeno.

PRVA ČAKRA: MULADARA (KORENSKA)

 • Lokacija: Perineum, tačka između anusa i polnih organa
 • Boja: Crvena
 • Delovi tela: Limfni sistem, skeletni sistem (kosti i zubi), prostata, bešika i sistem eliminacije, donji ekstremiteti (noge-stopala, članci, itd.), nos
 • Endokrina žlezda: Nadbubrežna žlezda
 • Čulo: Miris
 • Element: Zemlja
 • Svest: Bezbednost, opstanak, poverenje, odnos prema novcu, kući, poslu. Sposobnost da se čvrsto stoji na zemlji, prisutnost ovde i sada. Ova čakra takođe odražava vezu osobe sa njenom majkom i majkom Zemljom.

Ova čakra predstavlja osnovu našeg života, a koja je najuže vezana za pojam EGZISTENCIJA. Jako nam je bitno da imamo sigurnost, krov nad glavom, zadovoljene primarne potrebe poput jela, pića, slobode kretanja, sklonište od stresnog života. 

Korenska čakra je vezana za nadbubrežnu žlezdu kroz koju se kanališe njena energija. Kada je energetski protok bez zastoja, onda u našem životu nema zastoja po pitanju egzistencije, osećamo vitalnost, hrabrost, samopouzdanje, snagu volje, izdržljivost. Potrebe ove čakre su potrebe za sigurnošću, finansijskom stabilnošću i skladnim odnosima.

Prvi znaci da je čakra blokirana osećaju se u životnim okolnostima poput borbe za opstanak, finansijskim problemima, problemima u odnosima. Stres deluje na nadbubrežnu žlijezdu kada osećamo primarnu emociju STRAHA za naše preživljavanje, a posledice su debljanje, depresija, nizak nivo samopouzdanja, manjak energije i slaba tolerancija na stres.

Fizički simptomi blokirane Korenske čakre su problemi u kolenima, donjem delu leđa, hemoroidi, problemi s prekomernom težinom, strahovi. Oni kod kojih je ova čakra blokirana stalno su suočeni s besparicom, problemima u ljubavnim vezama, depresijom i lošim odnosima. Nedostaje im hrabrost i samopouzdanje, muči osjećaj krivice, beznađa, preopterećenosti i ljutnje.

Fizički problemi koji su posledica blokade Korenske čakre su zamor nadbubrežne žlezde, Kronova bolest i rak.

Boja koja stimuliše prvu čakru je crvena (između bolje zemlje i crvene). Poželjne su vežbe za donji deo tela, fizičke aktivnosti i poslovi na otvorenom, opuštanje, meditacija. Izbjegavajte kofeinske napitke. Možete koristiti crvene kristale.

DRUGA ČAKRA: SVADHISTHANA (SAKRALNA)

 • Lokacija: Centar abdomena
 • Boja:  Narandžasta 
 • Delovi tela: Reproduktivni sistem, polni organi, slabinski splet živaca
 • Endokrina žlezda: Jajnici i testisi
 • Čulo:  Čulo ukusa, apetit
 • Element: Voda
 • Svest: Ova čakra se vezuje za delove svesti koji se tiču hrane i seksa. Odnosi se na komunikaciju tela sa bićem iznutrao tome šta telo želi i šta mu treba. Sposobnost da se imaju deca takođe je pridružena ovoj čakri. Ova čakra se vezuje za emotivno telo i spremnost osobe da oseti emocije.

Ova čakra je naš emocionalni pokretač, centar razvoja energije, centar stvaranja (rađanja i kreativnog stvaranja) jer u njoj tinja večni plamen života i pojam za ovu čakru je IZAZOV. Ova čakra se predstavlja bojom vatre – narandžastom, plamena koji tinja u nama i prerasta u buktinju. 

Dobar protok energija u drugoj čakri omogućava nam uživanje, fizičko i emocionalno zadovoljstvo, a udaljava nas od onog što nam nanosi bol i patnju. Oni koji imaju jaku sakralnu čakru srećni su, zdravi, ispunjeni, energični, samouvereni i društveni, pa imaju visoko samopoštovanje i otvoreni su za nove ljude i iskustva. Ovu čakru još nazivaju i seksualnom, jer se u tom području energija kanliše kroz seksualne žlezde.

Emocionalni, finansijski i zdravstveni problemi mogu biti uzrok blokade sakralne čakre. Posledica su problemi s plodnošću, ginekološki problemi, bubrežni poremećaji i bol u donjem delu leđa.

Osoba ima nisko samopoštovanje i samopouzdanje i poljuljan osećaj seksualnosti, a ponaša se hladno tražeći zadovoljstvo u materijalnom. Gubi kontrolu nad emocijama i reaguje dramatično i iracionalno. Posledice mogu biti teskoba, depresija, destruktivno ponašanje i zavisnost od opijata.

Mogu se pojaviti i fizički poremećaji, kao što su sindrom iritabilnog creva, problemi s plodnošću, bubrežni kamenčići. Rak jajnika kod žena ili testisa kod muškaraca česti su kod onih s blokiranom sakralnom čakrom.

Da biste je vratili u ravnotežu radite vežbe potiskivanja karlice i praktikujte jogu i meditaciju uz narandžasti ili žuti kristal – kalcit, jantar ili citrin.

Razvijajte urođene talente, radite ono što vas čini srećnima i smanjite aktivnosti koje nevolite. Pisanje dnevnika je efikasan trik za uravnoteženje sakralne čakre, jer ćete nakon uvida u nerazumno ponašanje lakše uspostaviti kontrolu nad emocijama. Jedite narandžastu hranu – šargarepu, mandarine, pomorandže i orašaste plodove.

TREĆA ČAKRA: MANIPURA (SOLARNA)

 • Lokacija: Solarni pleksus
 • Boja: Žuta  
 • Delov tela: Mišićni sistem, koža kao sistem, solarni pleksus, debelo crevo, stomak, jetra i drugi organi i žlezde u regionu solarnog pleksusa.
 • Endokrina žlezda: Pankreas
 • Čulo: Čulo vida
 • Element: Vatra, Sunce
 • Svest: Delovi svesti pridruženi ovoj čakri uključuju percepciju koja se tiče snage, kontrole, slobode, komotnost koju smo u mogućnosti da pružimo sebi – lakoća postojanja. Mentalne aktivnost i mentalno telo su vezani za ovu čakru kao i nivo bića koji nazivamo ličnost – Ego.

Smeštena u centalnom delu našeg tela, predstavlja Sunce našeg sistema (položaj u gornjem delu stomaka, ispod rebara). Ona je središte energije koja je povezana s Egom, samopoštovanjem i samopouzdanjem. Izvor je lične snage, sposobnosti da savladamo svoje misli i osećanja i da savladamo strahove.  

Pojam koj vežemo za ovu čakru su lični MAGNETIZAM i HARIZMA. Omogućava vam da istrajete ne skrećući s pravog puta. Njena energija je jarko žute boje.

Osobe kod kojih je ova čakra otvorena, ne hvale se postignutim već njihova dela govore za njih. Uporni su, zadovoljni sobom, smireni i sretni, ali ne i nadmeni. Porazi i neuspesi ih ne slamaju.

Kada je Solarna čakra blokirana i neuravnotežena javljaju se problemi s probavnim sistemom, čirevi, bolesti jetre i dijabetes. Osobe teško kontrolišu emocije, razočarane su i frustrirane, imaju kratak fitilj i lako planu, imaju nisko samopouzdanje i samopoštovanje i sebe vide kao žrtvu. Sramežljive su, osetljive i retko imaju ulogu vođe. Misle da se njihove ideje ignorišu ili nedovoljno cenjene, zbog čega mogu postati bahati, arogantni i hvalisavi, što na kraju završava depresijom.

Blokirana Treća čakra se isceljuje savladavanjem stidljivosti i jačanjem samopouzdanja. Potrudite se da se vaš glas čuje, slobodno se izražavajte i hrabro se suočite s novim izazovima.

Odblokirajte čakru smejanjem, pravilnim držanjem tela, jogom (poza broda), plesom u kojem gibate bokove. Promenite modni stil, hodajte uspravno i bržim odlučnim koracima, vodite računa o ishrani, gledajte sagovornika u oči.

Promenite dnevnu rutinu i izađite iz svoje sigurne zone udobnosti. Da biste povećali samokontrolu i savladali strahove, meditirajte uz žuti kamen – kalcit, topaz ili citrin. Jedite žutu hranu – kukuruz, banane, žitarice i vlakna, pijte čajeve od nane i kamilice.

ČETVRTA ČAKRA: ANAHATA (SRČANA)

 • Lokacija: Središte grudi
 • Boja: Smaragdno zelena
 • Delovi tela: Srce, sistem cirkulacije, srčani pleksus koji pokriva pluća i čitavu zonu grudi
 • Endokrina žlezda: Timus (kontroliše imuni sistem)    
 • Čulo: Čulo dodira (osetljivost na dodir)
 • Element: Vazduh
 • Svest: Percepcija ljubavi, veza sa osobama bliske našem srcu, kao što su ljubavni partner, brat, sestra, roditelji, deca. Teškoće sa disanjem ili plućima, pokazuju napetost u srčanoj čakri. Odnos osobe prema vazduhu odražava njen odnos prema ljubavi.

Pojam koji najčešće vežemo za ovu čakru je LJUBAV, jer je smeštena u blizini srca. Energija smaragdno zelene boje koju proizvodi srčana čakra omogućava nam da imamo smislenu ljubavnu vezu, da budemo empatični, saosećajni, strastveni, da znamo oprostiti, da umemo dati i primiti ljubav.

Kada nije otvorena i uravnotežena posledice mogu biti bolesti srca i pluća, poremećaji u radu imunog sistema, alergije i astma, visok krvni pritisak i rak dojke. Osobe kod kojih je srčana čakra blokirana emocionalno su hladne ili prevše tužne, nedostaje im životna radost i unutrašnji mir, ruše mostove, ne opraštaju i misle da ne mogu pronaći ljubav.

Ljubomora, bes, zbunjenost, ogorčenost, ljutnja, strah i sumnja u sebe simptomi su zatvorene srčane čakre. Ljubav koju žele dati ne može izaći, a ona koju žele primiti ne može ući pa se javljaju problemi u vezi, nevera i neretko razvod braka.

Srčanu čakru isceljuje ljubav i samo ljubav – prema ljudima, životinjama i biljkama. Otvaranje srca prema drugima najbolja je isceljujuća vežba. Oprostite i rešite se osećaja krivice i kajanja.

Pomoći će i joga, boravak u prirodi, volontiranje i omiljeni hobi. Meditacijom uz zeleni ili ružičasti kristal poput roza kvarca, turmalina, žada ili smaragda podignite nivo samokontrole. Jedite zelenu hranu – lisnato zeleno povrće, spanać i pijte zeleni čaj.

PETA ČAKRA: VISUDHA (GRLENA)

 • Lokacija: Podnožje grla
 • Boja: Nebesko plava
 • Delovi tela: Grlo, vrat, ruke, šake
 • Endokrina žlezda: Tiroidna žlezda
 • Čulo: Čulo sluha  
 • Element: Etar 
 • Svest: Aspekt izražavanja i prihvatanja. Izražavanje može biti u formi komunikacije kada neko nešto želi i šta želi, ili može biti umetničko izražavanje (slikanje, muzika, ples kao oblik izražavanja šta osećamo u sebi). Izražavanje je povezano sa prihvatanjem. Metafizički, ova čakra je povezana sa stvaralaštvom, stvaranjem, izražavajući u fizičkom svetu ispunjenje cilja.

Nalazi se u zadnjem delu grla i omogućava da jasno i glasno izrazimo svoje misli, osećanja i ideje. Ona simbolizuje sve oblike ljudske kreativnosti i umetničkog izražavanja. Kad je grlena čakra otvorena, kreativni smo i izražavamo se iskreno, jasno, precizno, sažeto i bez straha, pa lako prihvatamo i ideje drugih.

Kada je blokirana i neuravnotežena javljaju se problemi kao što su laringitis, grlobolja, bronhitis, astma, angina, problemi sa štitnom žlezdom, sa sluhom, upale uha i problemi sa zubima, desnima i usnom šupljinom. Osećamo umor, teskobu, nedostatak kreativnosti i samopouzdanja, imamo problema s komunikacijom i izražavanjem osećaja jer ne možemo naći prave reči u pravo vreme.

Isceljuju je vežbe, a najdjelotvornija je „sveća“, kada ležeći na leđima podignete noge i ostanete oslonjeni samo na ramena. Čakru odblokirajte glasnim pevanjem pod tušem ili u automobilu, kako biste upoznali svoj glas. Ojačajte samopouzdanje i naučite proaktivno izraziti svoje mišljenje.

Čakru ćete otvoriti i kreativnim izražavanjem, na primer pisanjem. Meditirajte uz kamen tamno plave boje – sugilit, plavi ahat ili plavi safir, udišući kroz nos i izdišući kroz usta. Jedite voće svih vrsta, pijte sokove i biljne čajeve.

ŠESTA ČAKRA: AJNA (ČEONA)

 • Lokacija: Središte čela (treće oko)  
 • Boja: Indigo  
 • Delovi tela: Čelo, slepoočnice, karotidni pleksus   
 • Endokrina žlezda: Hipofiza
 • Čulo: Ekstra čulno opažanje (vidovitost – unutrašnje čulo vizije)
 • Element: Unutrašnji zvuk (intuicija) 
 • Svest: Ova čakra se vezuje za duboki unutrašnji nivo bića koji nazivamo Duh, tačka gledišta iz dubokog dela našeg bića (podsvesno ili nesvesno).

Smeštena je između obrva, tek malo iznad njih. Ona je naš unutrašnji kompas i zvezda vodilja koja tumači prošlost, sadašnjost i budućnost. Omogućava nam da koristimo svoju INTUICIJU, maštu, mudrost i znanje i da donesemo odluke.

Dekodira simbole iz snova koji donose poruke iz podsvesti. Fenomen „Deja vu“ proizvodi energija trećeg oka čija je boja indigo – boja mudrosti, znanja i mistike. Oni kod kojih treće oko nije blokirano intuitivni su, idealisti, mudri, neustrašivi i praktični i znaju odabrati pravi put.

Ako se mučite s donošenjem odluka i zanemarujete instinkte ne vidite smer ni svrhu života, tada je vaše treće oko blokirano. Kao posledica mogu se javiti problemi kao što su disleksija, gluhoća, nesanica, tenzijske glavobolje i migrene, iscrpljenost i frustriranost, smetnje vida (kratkovidnosti i dalekovidnosti) i problemi s hipofizom ili sinusima.

Najbolji način da ju odblokirate je vođenje dnevnika snova. Čim se probudite zapišite ključne slike iz snova i razmislite koga ili šta one predstavljaju. Vežbajte jogu – poze s pretklonom prema napred. Poradite na veri u sebe i vlastitu intuiciju. Deblokirajte treće oko vizualizacijom. Zažmurite i zamislite da radite nešto što volite.

Oslobodite divlju maštu i gledajte sebe kao na filmskom platnu. Što više rasplamsate maštu to će više energije strujati šestom čakrom i ona će bolje funkcionisati preplavljujući vas intuicijom i inspirativnim idejama, što će vam pomoći da donesete odluke.

Meditirajte uz kamen indigo boje – sodalit, safir ili lapis. Jedite tamno voće – grožđe, borovnice i tamnu čokoladu.

SEDMA ČAKRA: SAHASRARA (KRUNSKA)

 • Lokacija: Vrh glave
 • Boja: Ljubičasta, bela
 • Delovi tela: Vrh glave, mozak i ceo nervni sistem
 • Endokrina žlezda: Pinealna žlezda
 • Čulo: Čulo empatije (uživljavanja), doživljavanje tuđeg iskustva kao svog
 • Element: Unutrašnja svetlost, ono što doživljavamo u najdubljem delu naše svesti
 • Svest: Krunska čakra pokazuje naš odnos sa Ocem na Nebu. To reprezentuje našu vezu sa biološkim ocem, koja je model za naš odnos sa autoritetom i kao krajnji cilj, sa Bogom. To je nivo duše. Kada neko ima osećaj odvojenosti od oca, tada zatvara krunsku čakru, doživljava osećaj izolacije i usamljenosti, kao da je u školjci i ima teškoće u kontaktu sa onima oko sebe.

Smeštena je na vrhu glave, tik iza temena. Povezana je s epifizom. Osim što je središte za proizvodnju hormona sreće serotonina, veruje se da je epifiza i sedište duše u telu. Krunska čakra, čija je boja ljubičasta, središte je DUHOVNOSTI i vere. Omogućava otvaranje neiskorišćenih izvora mudrosti, znanja i lične moći. Onaj čija je krunska čakra otvorena kreativan je, jak, inspirativan vođa, vizionar i humanista.

Ako zapostavimo svoju duhovnu stranu, ova se čakra može blokirati. Posledica su egzistencijalne i duhovne krize koje se manifestuju kao osećaj usamljenosti, izolacije, beznađa i očaja. Svoju gorčinu i frustracije osoba usmerava direktno prema sebi, ali i prema drugima ponašajući se sebično.

Posledice mogu biti psihički poremećaji kao što su depresija i zbunjenost, problemi poput epilepsije, Alchajmerove bolesti, multiple skleroze, demencije, Parkinsonove bolesti i moždanog udara. Može doći i do teških mentalnih poremećaja poput šizofrenije.

Da biste odblokirali krunsku čakru trčite, radite kardio vežbe i jogu, meditirajte uz ljubičasti kamen ili kamen jasne boje kao što je dijamant, selenit, čisti kvarc ili ljubičasti ametist. Budite nesebični i zahvalni.

Ova čakra predstavlja duhovnu vezu s okruženjem pa se ne isceljuje hranom, ali pomoći će vam udisanje čistog i svežeg vazduha i sunce. Meditacija na otvorenom najbolji je način da se stimuliše epifiza i otvori krunska čakra.

PREPORUKA:

Life Expert 3.0 – Da vidimo da da li naše čakre rade dobro i usaglašeno!

Life Balance 2.1 – Da harmonizujemo i usaglasimo rad naših čakri!

Leave a Comment