Zdravlje zglobova

Zdravlje zglobova je prioritet kod brige o vlastitom zdravlju, jer su upravo oni baza za bolji i kvalitetniji život. Kako očuvati zdravlje zglobova da bi mogli da uživamo i radujemo se svakom novom danu?

Bolovi u zglobovima i mišićima su po statistikama jedan od najčešćih razloga za posetu lekaru. Ova stanja uzrokuju mnogi faktori: predispozicije, prekomerna težina, istezanje tetiva ili ligamenata, iscrpljenost, bakterijske i virusne upale, te razni hormonski i metabolički poremećaji.

Osnovni simptomi svih bolesti zglobova, bilo da su u pitanju zapaIjenske ili degenerativne prirode, jesu bol, ukočenost zglobova i organičena pokretljivost.

Postizanje i održavanje lakog, bezbednog i nezavisnog kretanja utiče na bolje zdravstveno stanje i kvalitet života

Zdravlje zglobova i briga o vlastitom zdravlju

Šta je fleksibilnost i pokretljivost tela?

Fleksibilnost i pokretljivost se engleski nazivaju mobility. Ta reč se često koristi i u našem jeziku kao celina, pa fleksibilnost i pokretljivost nazivamo rečju mobilnost. Kada govorimo o zdravim osobama, fleksibilnost je rastezljivost mekih tkiva. Osim toga, postoje i drugi faktori koji ograničavaju i otežavaju kretanje: radijus pokretljivosti zgloba, tonus mišića i celokupna postura (pravilno držanje tela). Međutim, često se susrećemo s bolesnim stanjima sistema organa za kretanje koji ograničavaju ili potpuno onemogućavaju mobilnost: artritis, reuma, artroza, osteoartritis i druge bolesti sistema organa za kretanje.

Fleksibilnost i pokretljivost tela

Orkestar organa u službi mobilnosti

Kako biste sebi najlakše predstavili sistem koji omogućuje kretanje, morali biste zamisliti orkestar kojim diriguje mozak. Rad mišića kontrolše nervni sistem, a nervne ćelije se nalaze u mišiću. Mišići imaju ovojnice. Pokreću zglobove. Između zglobova su hrskavice. Sve to treba imati fino podmazivanje kako bi se nesmetano kretalo. Za taj niz organa koji učestvuju u svakom našem pokretu, potrebna je hrana koja daje energiju. Pokret energiju pretvara u rad. Svaki od tih organa sastavljen je ili troši hemijske elemente, vitamine, minerale, elemente u tragovima za svoj pravilan rad; ukratko – svoje gorivo.

Koštano-zglobni sistem

Bolovi u zglobovima ruku i nogu jedan su od najčešćih zdravstvenih problema. Najčešći uzroci su neka vrsta povrede ili upala – artritis. Čak 80% svetske populacije svih uzrasta pati od bolova u zglobovima.

Simptomi bolesti sistema organa za kretanje

Simptomi bolesti sistema organa za kretanje mogu biti razni kao i uzroci nastajanja. Najčešće je to bol koja prati svaki pokret i, ako se ne leči, prelazi u jaku bol čak i pri mirovanju. No, neke stvari upozoravaju puno pre nego dođe do hronične boli i ne bi trebalo da se zanemaruju: malaksalost, slabost, lako umaranje, preterana razdražljivost, otečeni zglobovi, modrice ili crvenilo oko zglobova. Ovi simptomi, iako naizgled nemaju veze sa zglobovima, mogu upućivati na hroničnu upalu zglobova.

Pretpostavka je da se bakterije i virusi mogu osuditi za takva stanja organizma. Naime, oni izazivaju infekcije koje se na kraju manifestuju kao upala zglobova. S druge strane, postoje upale mekog tkiva, istegnuća ligamenata, uganuća, nagnječenja, istegnuća mišića ili upalni procesi nekog od tih tkiva. Istrošenost koštanog ili hrskavičnog tkiva izaziva jake bolove i oštećenje okolnog tkiva.

Bol koji prati svaki pokret

Dugotrajni položaj tela utiče na okoštavanje. Ako se telo velik deo vremena nalazi u nepravilnom položaju, kosti se formiraju u tom položaju, a mišići se previše istežu. Posledica je bol i neispravan rad mišića.

Najčešće bolesti sistema organa za kretanje

 • Artritis
 • Osteoartritis
 • Reumatoidni artritis
 • Prelomi
 • Uganuća
 • Sindrom karpalnog tunela
 • Ganglion ciste
 • Tendonitis
 • Razne artroze
 • “Kompjuterska šaka”
 • Burzitis
 • Nekroza
Bolesti koštano-zglobnog sistema

Šta možemo učiniti fizičkom aktivnošću u preventivi ?

Nesumnjivo veliku ulogu u očuvanju zdravog, fleksibilnog sistema organa za kretanje ima redovno kretanje. Pri tome ne mislimo na kretanje aktivnih sportista sa svakodnevnim napornim treninzima. Za sistem organa za kretanje sasvim je dovoljno svakodnevno hodanje od najmanje 30 minuta. Idealno je kada bi se tih 30 minuta moglo napraviti u jutarnjim satima zbog produženog delovanja fizičke aktivnosti.

No, savremeni način života izuzetno je napet i brz. Najbolje je ugraditi tih 30 minuta unutar svakodnevne rutine. Hodajte do posla ili makar jedan deo puta do posla. Ljudi koji imaju dvorište i vrt mogu biti najsretniji. Naime, dokazano je da kretnje koje radite raznim poslovima kod uređenja i održavanja vrta najviše doprinose fizičkoj pokretljivosti.

Uvek možete odvojiti 30 minuta vremena tokom dana. Kretanje je bitno. Kretanjem pospešujemo “podmazivanje” zglobova što smanjuje mogućnost oštećenja hrskavice trenjem.

Fizička aktivnost

Kretanje je život! 💪 „Kretanje može da zameni lekove, ali nijedan lek na svetu ne može da zameni kretanje!” Abu Ali Ibn Sina

Šta možemo učiniti ishranom u preventivi?

Većina bolesti i tegoba sistema organa za kretanje dolazi usled upalnog stanja bilo zgloba ili vezivnog tkiva. Neke namirnice deluju protivupalno dok druge tu upalu pojačavaju. Istraživanja novijeg doba pokazala su da se telo sasvim odlično nosi s tim namirnicama kada su one u malim količinama. Telo ima vlastite mehanizme “ravnanja” disbalansa, međutim prevelika količina dovodi do nemogućnosti “obrade” materijala pre no što unesemo novi. Tako dolazi do gomilanja i stvaranja upalnih procesa.

Namirnice koje pospešuju upale

Kako bi sprečili upalne procese preporuka nutricionista je izbjegavati “brzu hranu”, prevelik unos rafiniranih šećera, masno meso, meso nepravilno termički obrađeno. No, ciljana istraživanja na namirnicama izdvojila su alkaloid solanin koji se nalazi u krompiru, paradajzu i patlidžanu koji je mogući pojačivač upale ili je podržava. Nije se moglo sa sigurnošću doneti zaključak, ali je dokazano da se izbacivanjem tih namirnica iz ishrane, osobama koje su imale jake bolove, smanjili simptomi.

Namirnice koje smanjuju upale

Namirnice koje smanjuju upalu možemo naći u svim grupama. Tako nalazimo u grupi masti Omega 3 masne kiseline koje deluju kao da “gase požar” kojeg su rasplamsale nezasićene masne kiseline. Jednostruko nezasićene masne kiseline koje se nalaze u orašastim plodovima, maslinovom ulju i avokadu dovedene su u vezu sa smanjenjem upalnih procesa. Zeleno voće i povrće, bobičasto voće imaju antioksidativna svojstva, a samim tim i antiupalna. Čak i proteini mogu imati protivupalno delovanje ako dolaze iz izvora kao što su morski plodovi, meso prirodno gajena perad, ribe, mahunarke i soja. Od ostalih namirnica i začina koji dokazano smanjuju upalne procese možemo izdvojiti: borovnicu, kokosovo ulje, cejlonski cimet, peršun, kelj i kao začin lekovitog delovanja – kurkuma.

Pravilna ishrana

Zdravlje zglobova

Zdravlje zglobova zavisi od našeg sistema organa za kretanje. Svaki deo tog sistema ima svoju ulogu i značaj u očuvanju zdravlja zglobova

KOSTI NAM DAJU OSLONAC – Bez njih ne bi mogli da stojimo. Kosti su žive, u njima osim tvrde materije, postoje ćelije, krvni sudovi i čak nervi. Priroda se pobrinula o nama sa velikom ljubavlju. Ona nam je podarila sposobnost da se krećemo, zahvaljujući zglobovima – jedinstvenim spojem kostiju, mišića i vezivnog aparata u jednu celinu, omogućavajući nam slobodu kretanja.

ZGLOB – To je posebnan spoj nekoliko kostiju, koje im dozvoljava da se gibaju i vraćaju. Kosti se drže pomoću hrskavice, a kretanje proizilazi uz pomoć sinovijalne tečnosti. Ona je potrebna da bi smanjila trenje, kao ulje kod mašine. Da ta tečnost ne bi oticala, zglob je okružen sinovijalnim omotačem.

SINOVIJALNA TEČNOST – Proizvodi se u zavisnosti od opterećenja na zglob. U toku dana dolazi do trenja hrskavičevog tkiva.

️HRSKAVICA – Unikatnost hrskavičavog tkiva je u tome da je sposobna da se OBNAVLJA SVAKI DAN, ako stvorimo za to odgovarajuće uslove:

 • Smanjujemo vertikalno opterećenje – horizontalan položaj tela za vreme sna
 • Pravilo tri T:
 1. Toplo – neophodno za dobar krvotok
 2. Tiho
 3. Tamno – ti uslovi su potrebni da bi mozak u dubokoj fazi sna sproveo efektivan rad (proizveo odredjene hormone i sl.) za oporavak organizma i sa tim u vezi i zglobova.
 • Povrede zglobnih tkiva, u tim smislu i hrskavice se sporo leče, potreban je DUG OPORAVAK – 10 do 12 meseci i duže (zavisno od stepena upale zglobova). Upravo zato u toku godine je potrebno baviti se obnavljanjem zglobnog sistema svaki dan!

VIŠE KRETANJA – VIŠE TEČNOSTI! – Ako vodite neaktivan način života, veća je verovatnoća da će se pojaviti problemi sa zglobovima, koji će biti manje podmazani. Zato što su zglobovi neprekidno izloženi opterećenju, oni podležu rizicima i problemi sa njima mogu da započnu u svakom životnom dobu. Najčešći razlozi bolesti zglobova su istrošenost, autoimune bolesti ili traume. Istrošenost zglobova i druge degenerativne promene se zovu osteoartroze, a autoimune bolesti i upale – artritisi.

Interesantne činjenice o našem koštanom sistemu:

 • Kosti čine oko 18% mase tela odraslog čoveka.
 • Kod novorođenčeta skelet čini 270 kostiju, a kod odraslog čoveka od 200 do 213. Ta razlika je uslovljena time što mnoge sitne kosti sa odrastanjem srastaju među sobom.
 • Imamo 360 zglobova.
 • Ljudska rebra za jednu godinu izvrše 5 miliona pokreta.
 • Zahvaljujući svom hemijskom sastavu velika podkolenična kost je sposobna da izdrži opterećenje do 1.500 kg. Tj. ona je jača od betona.
 • Ljudske kosti se stalno obnavljaju. Kod odraslog čoveka koštano tkivo se u potpunosti obnovi svakih 7 godina (kod pravilne primene ćelijske ishrane AGenYZ, prve biohemijske promene obnavljanja kostiju se dešavaju već u 7. mesecu).
 • U dečijem uzrastu kosti ostaju meke, elastične i vrlo je važno voditi računa o tome kako se razvija skelet deteta. Formiranje skeleta se završava oko 22-25 godine.
 • Zglobovi utiču na naš rast.
 • Da li ste ikada razmišljali o tome zašto ste uveče niži rastom nego ujutru? Osećaj vas ne vara: u toku dana pod težinom tela zglobovi se skupljaju, zato se dužina potporno-pokretnog aparata do večeri smanjuje za 1cm. Do kraja života, rast čoveka se značajno smanjuje.
 • Zglobovi ne vole hladnu hranu. Pokazalo se da je jedan od uzroka oboljenja zglobova – prekomerna upotreba nezagrejane, hladne hrane. U tom slučaju u zglobovima se nakuplja, za sinovijalnu tečnost i hrskavicu, opasna sluz, koja se negativno odražava na funkcionisanje zglobova.
 • Manja težina – manje bolova. Da očuvate sopstvene zglobove pomoći će smanjenje težine. To smanjuje opterećenje na kolena i bedra. Posebno što to opterećenje nije bezopasno – već je udarno – pri svakom koraku telo kao da se navali na zglobove!

AGenYZ prirodni kompleksi za negu zglobova

AGenYZ prirodni kompleksi efikasno otklanjaju bol i otok u zglobovima i povećavaju pokretljivost. Maksimalna iskoristivost lekovitih sastojaka i osetno poboljšanje u kratkom vremenskom periodu. Mogu da ih koriste i deca i starije osobe. Mogu da ih koriste i spotisti i osobe sa hroničnim problemima.

AGenYZ prirodni proizvodi

Šta proizvode AGenYZ čini posebnim?

U AGenYZ-u, spoj prirode i nauke je utkan u svaki proizvod. Kompanija sarađuje sa timom stručnjaka koji su posvećeni ugrađivanju znanja i najnovijih naučnih otkrića i kliničkih istraživanja u proizvode.

Zahvaljujući iskustvu naučnika, uspeli su da objedine:

🔸SASTOJKE, koji ulaze u sastav proizvoda AGenYZ. Proizvode se iz bilja, koje raste samo u ekološki čistim zonama.

🔸JEDINSTVENE PROIZVODNE TEHNOLOGIJE: liposomirani oblici, peptidni, ultralizati, 3D – tehnologija, CO2 – ekstrakcija, mikrokapsuliranje

🔸NEPREVAZIĐEN EFEKT bez premca – sinergijski efekat

🔸VIŠEKOMPLEKSNI PRISTUP jedinstvenoj seriji proizvoda AGenYZ! Ovo je linija biološki aktivnih dodataka, funkcionalne hrane, koktela i pića.

3D-MATRIX

3D-MATRIKS poseduje fantastična svojstva – sve u našem organizmu podržava, oformljuje, konturiše i podmlađuje.

Ozdravljuje vezivno tkivo, zglobove, kožu, krvne sudove

🔹 Tehnologija proizvodnje granula je inovativna. Korisne materije su nanesene u slojevima i ne oslobađaju se odmah, već tamo gde je njihovo usvajanje maksimalno, tamo gde je za njih pogodna sredina – kisela ili bazna. To je najnovija kaskadna tehnologija.

🔹Oko 20 komponenata obezbeđuje stvaranje KOLAGENA – belančevine mladosti. Plus se poboljšava mikrocirkulacija krvnih sudova. 

🔹Hondroitinsulfat, kao i glukozamin – ispoljavaju protivupalno dejstvo. Umanjuju bolove u zglobovima i kičmenom stubu i u stanju mirovanja i pri hodu.

🔹Hondroitin spašava, blagogovoreći, od tog pobočnog dejstva nesteroidnih komponenti koje su prinuđeni da uzimaju ljudi sa bolovima kičme i zglobnog sistema.    

🔹Hondroitinsulfat je neophodan pri bilo kakvim negativnim procesima vezivnog tkiva, ne samo hrskavice.

🔹Glukozamin povećava propustljivost zglobne kapsule, predstavlja glavnu komponentu sinovijalne tečnosti, koja predstavlja podmazivač zglobova.    

🔹Glukozamin čuva vlažnost hrskavice, štiti od trenja i oštećenja.     

🔹 Bitan sastojak je OSTEOL. Klinički je dokazano da dodavanje Osteola glukozaminu +hondroitinu, doprinosi uvećanju zaštitnog efekta od 25 do 95%. Osteol umanjuje oštećenje hrskavice i smanjuje osećaj napora.

3D-Matrix je unikatni prirodni multikomponentni proizvod!

K2D3 – BOOST

K2D3 – BOOST  sprečava taloženje kalcijuma u arterijama. Usmeren je na pravilno usvajanje kalcijuma u koštanom tkivu.

Metabolizam kalcijuma u organizmu

Razvoj osteoporoze

🔸 U meri u kojoj starimo, naš organizam nije u stanju da obnavlja kosti tako brzo, kao ranije.

🔸 Posle 30-35 godine koštana masa kod žena se smanjuje za 10%, a kod muškaraca za 5%. To smanjenje se događa neprimetno, ali se posle 50. godine pojavljuje kod mnogo ljudi.

🔸 Sa godinama, uz nepravilan način života i neizbalansiranu ishranu, koštana struktura slabi, razvija se poroznost kostiju, što izaziva „bolove u kostima“. Mnogi doživljavaju te bolove kao prekomernu upotrebu soli ili reumatske tegobe – to su prvi znaci umanjenja koštane mase ili njene istanjenosti.

🔸 Problem osteoporoze zahvata oko 75 miliona stanovnika Evrope, SAD, i Japana. U Evropi, smrtnost, povezana sa osteoporotskim prelomima prevazilazi onkološku (uz isključenje smrtnosti od raka pluća)

🔸 Žene posle 45 godina provode više vremena u bolnici zbog osteoporoze, nego zbog dijabetesa, infarkta miokarda i raka dojke.

Komponente koje ulaze u sastav K2D3-BOOST

🔸 Vitamin D3 neophodan je za pravilan metabolizam kalcijuma. On je taj koji doprinosi apsorpciji kalcijuma u crevima održavajući njegov normalan nivo u krvi.

🔸 Za pravilan metabolizam kalcijuma vitamin D3 se mora uzimati zajedno sa vitaminom K2.

🔸 Vitamin K2 poboljšava stanje koštanog tkiva samo kada kalcijum koji oni transportuju stupa u interakciju s vitaminom D3.

🔸 Bez vitamina K2, kalcijum počinje da se akumulira u krvnim sudovima i izaziva kalcifikaciju krvnih sudova.

🔸 Doprinosi pravilno usvajanje kalcijuma, zahvaljujući čemu se kalcijum premešta iz organizma, iz  oblasti gde je nepotreban (naprimer, arterije i meka tkiva), u oblast gde je neophodan (kosti i zubi).

🔸 Smanjuje rizik od razvoja osteoporoze.

🔸 Poboljšava elastičnost arterija, krvnih sudova i ligamenata, pomaže u smanjenju kalcifikacije arterija i sprečava starenje.

🔸 Igra važnu ulogu u zaštiti kardiovaskularnog sistema, mozga i jačanju kostiju.

🔸 Pomaže u aktivaciji proteina koji kontrolišu rast ćelija, igra važnu ulogu u zaštiti od tumorskih ćelija.

Nivo vitamina K2 u organizmu i metabolizam kalcijuma

URIPURIN Sustadeks

URIPURUN – Sustadeks je aktivni prirodni kompleks za korekciju metabolizma purina, smanjenje nivoa mokraćne kiseline u krvi i pokretljivost zglobova.

Komponente kompleksa pozitivno utiču na formiranje kiseline, njeno izlučivanje iz tela i smanjuju rizik od gihta i hiperurikemije.

Mokraćna kiselina se proizvodi tokom metabolizma purina, ali u slučajevima katabolizma ostaje u ljudskom telu i taloži se u hrskavici, zglobovima i vezivnom tkivu. Prekomerne količine mokraćne kiseline izazivaju kamenje u bubregu i dovode do smanjenja kvaliteta života.

Sastav kompleksa Uripurin – Sustadeks:

 • Udek sorbent – uklanja višak mokraćne kiseline
 • Ekstrakt Bossovelia – ima antiinflamatorni efekat, eliminiše prve simptome gihta
 • Instantgam – stabilizuje stanje crevne mikroflore, povećava njenu pokretljivost, što povećava detoksikaciju i ubrzava metabolizam purina, sprečavajući zadržavanje kiselih soli u telu
 • Ekstrakt martinija – ima analgetsko i umirujuće dejstvo, smanjuje otok i ublažava stres kod oboljenja koštano-zglobnog sistema

Sinergijska svojstva dijetetskih suplemenata značajno povećavaju njegovu produktivnost i imaju povećan terapeutski efekat.

Uklanja zapaljenske procese u zglobovima, crevima i mekim tkivima

🔸 Pravilan izbor komponenti omogućava ne samo stabilizaciju metabolizma purina, već i postepeno smanjenje bolova kod bolesti kičme i zglobova.

🔸 Poboljšava rastvorljivost soli deponovanih nakon metabolizma purina;

🔸 Ubrzava izlučivanje mokraćne kiseline i njenih soli;

🔸 Održava normalnu koncentraciju ureje u krvi.

🔸 Podržava zdravlje zglobova, smiruje upalne procese zglobova i smanjuje bolove.

🔸Održava holesterol u krvi na zdravom nivou.

🔸 Štiti gastrointestinalni trakt i poboljšava varenje.

🔸 Povećava broj korisnih bakterija u debelom crevu.

🔸 Poboljšava stanje creva (pH, proizvodnja kratkolančanih masnih kiselina) i njegovih funkcija.

🔸 Prečišćavanjem tela od štetnih elemenata i supstanci dovodi do opšteg poboljšanja blagostanja čak i u kasnim i poodmaklim stadijumima bolesti. Pomaže u sprečavanju ozbiljnih komplikacija i zaustavljanju patološkog procesa.

Kome su namenjeni AGenYZ prirodni kompleksi?

AGenYz prirodni proizvodi za zdravlje zglobova su namenjeni:

 • Obolelima od bolesti sistema za kretanje
 • Seniorima – trećoj životnoj dobi
 • Osobama čiji rad zahteva dugotrajan neprirodan položaj
 • Sportistima

Obolelima od bolesti sistema za kretanje

Uz medicinsku terapiju koja je neophodna u bolesnim stanjima, mnogi koriste dodatna sredstva koja nisu namenjena lečenju, međutim olakšavaju tegobe i obolelima omogućavaju lakši život i borbu s postavljenom dijagnozom. Nekome ko ima konstantne bolove, ko ne može s lakoćom ustati iz kreveta, kome su nepokretni zglobovi, svaki korak bolan, svaka pomoć u smanjenju osećaja boli i lakšoj pokretljivosti je više nego dobrodošla.

Seniorima – trećoj životnoj dobi

S godinama je potrebno ostati aktivan kako se zglobovi ne bi “zaglavili”. Kod ovih osoba je neobično važno da ostanu u pokretu i pri tome dodatno hrane zglobove i okolna tkiva kako bi bili funkcionalni. S godinama se smanjuje proizvodnja “podmazivača” zglobova pa dodaci ishrani služe kao podsticaj proizvodnji.

Osobama čiji rad zahteva dugotrajan neprirodan položaj

Više ponavljajućih pokreta celi dan takođe stvara traumu kad se to kosi s prirodnim držanjem i pokretom tela. Naročito su takvim pokretima izloženi frizeri, stomatolozi, stomatološke sestre, programeri ili bilo ko provodeći svoj dan na tastaturi ili mišu. S obzirom na nepovoljne uslove položaja zgloba, dolazi do deformacija i bolesti. Ta grupa ljudi, kao i sportisti, moraju dodatno unositi hranjive sastojke za pokretljivost i zdravlje zglobova.

Sportistima

Naporna sportska aktivnost koja nužno vrši konstantni pritisak na zglobove zahteva korišćenje dodataka ishrani koji omogućuju da se te mikrotraume “zakrpe” i poprave. Zato je važno da aktivni sportisti koriste i osiguraju svom telu optimalne količine hranjivih sastojaka kako bi prevenirali povrede. Praksa sportske aktivnosti, koja god ona bila, mora biti preventiva povreda.

Kretanje je život!

Bilo da ste sportista na vrhuncu karijere, vikend sportista ili samo želite uživati u više slobode pri svakodnevnom kretanju, ovi dodaci ishrani pomoći će vam u kretnjama. Baš AGenYZ proizvode bi izabrali i vaši zglobovi!

Za dodatne informacije o ovom proizvodu, kao i o načinu njegovog poručivanja popunite sledeću formu:

Sve proizvode sa sajta www.Avakus.Rs možete dobiti na kućnu adresu za Srbiju a za Beograd kako se dogovorimo.

Proizvode isporučujemo u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj, Hrvatska, Makedoniji, Sloveniji i dr.

Proizvode  sa sajta www.Avakus.Rs možete kupiti samo od distributera kompanije. Pozovite već danas +381 61 13 56 366

Leave a Comment