Odabir namirnica – Avakus izbor

Odabir namirnica testiranjem i analizom dejstva na organizam hrane, pića i aditiva, odredjujemo lično podnošenje ili nepodnošenje odredjenih namirnica.

Intolerancija na hranu je ključ optimalne individualne ishrane!

Testiranjem i analizom namirnica (preko 500), dobijte spisak namirnica i njihovo dejstvo na vaš organizam.

Da li je zdrava hrana za svakog čoveka ista? Da li neke namirnice za jednog čoveka mogu biti lek, a za drugog – otrov?

Uticaj načina ishrane na zdravlje – stara je ali uvek iznova aktuelna tema. U današnje vreme, primena pravilne ishrane u prevenciji i lečenju hroničnih bolesti postala je skoro nezaobilazna terapeutska mera.

Lično podnošenje ili nepodnošenje odredjenih namirnica, srž je novog aspekta odredjivanja optimalne individualne ishrane. Povezanost intolerancije na hranu sa mnogim simptomima i hroničnim bolestima dugo je i nepravedno zanemarivana, ali su istraživanja poslednjih godina pokazala da je definitivno došlo vreme da ova ideja dobije mesto koje joj pripada i da se više ne može zanemarivati.

Savremena nauka je iscrpno proučila proces patoloških imunoloških reakcija koje se odigravaju u organizmu kada je opterećen unošenjem neodgovarajućih namirnica. Te se reakcije mogu pojaviti na bilo kom organu ili tkivu, izazivajući preko 100 simptoma tzv. odloženih alergijskih manifestacija.

Za razliku od klasičnih alergija, reakcija intolerancije je maskirana, podmukla i ostaje neprepoznata. Čovek teško može da poveže svoje tegobe sa unošenjem neke namirnice, nastavlja da se hrani na uobičajeni način sve dok organizam može to da amortizuje. Kada opterećenje postane preveliko, amortizujući mehanizmi popuštaju, sistem ulazi u crvenu zonu i javlja se reakcija “pobune” u vidu različitih simptoma… Na taj način nastaju mnogobrojna patološka stanja i hronične bolesti za koje medicina često nema prava terapijska rešenja.

Problemi koji mogu biti povezani sa intolerancijom:

  • Varenje: nadimanje, zatvor, proliv, gorušica, bolovi u stomaku, iritabilna creva
  • Koža: osip, crvenilo, svrab, ekcemi, psorijaza
  • Disajni organi: zapušen nos, pojačana sekrecija, upala sinusa, napadi kijanja, nadražajni kasalj, laringit
  • Kardio-vaskularni sistem: povišeni krvi pritisak, aritmije, cirkulacija
  • Problemi u metabolizmu: šećer i masnoće, gojaznost, celulit, glavobolje,migrene
  • Sindrom hroničnog umora
  • Hormonski poremećaj: klimakterične tegobe, neregularnost menstrualnog ciklusa
  • Kičma i koštano-zglobni sistem: bolesti kičme i zglobova
  • Psihološka sfera: depresivna razpoloženja ili anksioznost, gubitak motivacije, hiperaktivni sindrom, poremećaj sna,  sindrom deficitarne pažnje kod dece