Godišnje doba Proleće i element Drvo
Godišnje doba Proleće je vreme za nove početke – to je doba godine u kojem treba ,,ustajati sa prvim zracima sunca”, odlaziti u žustre šetnje i preduzimati sve druge vrste jang aktivnosti, kako nas podseća Yellow Emperor’s Inner classic (“Unutarnji klasik”), najčuvenija kineska tradicionalna medicinska knjiga, nastala u periodu između V i III veka pre naše ere. Jang aktivnosti odgovaraju uzdižućem, aktivnom svojstvu koje upravo proleće nosi.
Ne možemo a da ne primetimo izdanke koji se nakon zimske uspavanosti probijaju iz zemlje. Prizor blistave zelene boje nežnih, mladih biljaka hrani našu dušu, tako da se i apetit smanjuje a pokreću se prirodni procesi kojima se organizam oslobađa nagomilanih toksina.
Organizam se čisti ne samo od štetnih ostataka hrane već i od viška želja, zatim i od osećanja nezadovoljstva, nestrpljivosti i ljutnje koji uvek prate preterane želje. Kao da nam sa očiju i sa uma spada veo opsene i oni postaju bistriji. Vidimo život novim očima!
Proleće je vreme da stupite u kontakt sa svojom pravom prirodom, da posvetite pažnju samosvesti i samoizrazu. Već spomenuta knjiga “Unutarnji klasik” opisuje proleće ovako: ,,Nadprirodne sile proleća stvaraju vetar na Nebu a element Drveta na Zemlji. U telu one stvaraju jetru i tetive; stvaraju zelenu boju… i daju glasu sposobnost da zaviče… one stvaraju oči, kiseli ukus i emociju ljutnje.”

Hrana za proleće
Ovo je najbolje doba godine da ponegujete svoju jetru i žučnu kesu. Prirodno, u proleće jedemo manje, ili čak postimo – tako se telo čisti od masti i teške hrane koju smo jeli tokom zime.
Ishrana treba da bude najlaganija i treba da sadrži namirnice koje snaže jang princip: a njegove su odlike uzdizanje i širenje. Takve namirnice su na primer: mlade biljke, svež zeleniš, klice, mladi izdanci i mlado lišće žitarica.
Slatka i opora hrana takođe ima uzdižuće i šireće dejstvo na organizam, tako da se i ona preporučuje tokom proleća kako bi se ,,proleće unelo unutra”. Na primer, možete piti medom blago zaslađeni čaj od nane.
Opori začini – kao što su bosiljak, morač, mažuran, ruzmarin, kim, mirođija, lovor – poželjni su u ovo doba godine.
Većina namirnica koje su izvor složenih ugljenohidrata, kao što su žitarice, mahunarke i semenke u osnovi takođe imaju slatkast ukus koji klijanjem dolazi do punog izražaja.
Mlade repe, šargarepe i drugo skrobno povrće upravo doneto iz bašte, takođe ima slatkast i osvežavajuć ukus.
U Zapadnoj medicini tokom proleća se preporučuje i jedna vrsta terapije namirnicama oporog ukusa: svakog dana, sedam dana za redom uzima se doza sirovog crnog ili belog luka kako bi se organizam očistio od parazita.
U tradicionalnoj japanskoj medicini u proleće se, u svrhu čišćenja od parazita, preporučuje mešavina močija (kuglice od lepljivog pirinča) i divljeg pelina – Artemisia vulgaris.
Slana hrana kao što je soja sos, miso ili mesa bogata natrijumom imaju poniruće, skupljajuće = jin kakrakteristike i najbolje je ograničiti njihovo konzumiranje tokom proleća. Takođe, suviše teške hrane opteretiće i zgrčiti jetru, i kao posledica doćiće do prolećnih prehlada i temperatura.

Obnova tela i sirova hrana
Pripremanje hrane se tokom proleća pojednostavljuje. Naglasak možete staviti na sirovu hranu i klice. Po učenjima indijske tradicionalne medicine, ajurvede, ovakve namirnice su ,,poput vetra”. Prema ajurvedi, one podstiču brzinu, hitru pokretljivost i uopšte svo kretanje na van. Ove namirnice imaju i pročišćujuće i rashlađujuće dejstvo.
Proleće, prvo godišnje doba, predstavlja mladost. Smatra se da sirova hrana obnavlja organizam tako što ga podseća na ranije, mlađe periode njegovog razvoja i na doba kada je čovek živeo bez korišćenja vatre, fizički vrlo aktivno i stvarajući velike količine toplote. U ovom periodu sirova hrana harmonizovala je ljudski organizam, rashlađujući ga. Sve faze naše evolucije još uvek su urezane u našim telima i ukoliko želimo da regeneracija zaista bude uspešna neohodno je da se temeljno vratimo i davnim slojevima naše evolucije.
Ishranu presnim namirnicama treba dodatno pojačati ukoliko osoba ima znake zagrejanosti organizma, takođe i ukoliko se nalazite u toplijim geografskim predelima i tokom perioda veće fizičke aktivnosti.
Za većinu ljudi dovoljno je da naprosto svakog dana unesu malo presne hrane, a da količinu povećaju tokom proleća i leta. Ipak, postoje i neka ograničenja: kao što je objašnjeno u tekstu o elementu Zemlje (period godine: kasno leto), nekuvana hrana, ukoliko se uzima u preteranim količinama, slabi varenje i može pokrenuti prejaku detoksikujuću reakciju organizma, a ne treba se koristiti ni malo ukoliko postoji ikakvo zapaljenje creva. Takođe, osobe koje imaju znakove slabosti ili nedostatka treba da koriste sirovu hranu vrlo obazrivo.
U tradicionalnoj kineskoj filosofiji i medicini dva su osnovna principa, Jin i Jang. Kombinacije njihovih osnovnih karakteristika daju osnovne karakterne i telesne tipove: jin (hladno, unutrašnje, nedostatak) i jang (toplo, spoljašnje, višak). Postoje telesni/zdravstveni tipovi ljudi: oni kojima nedostaje toplote, oni koji imaju višak vlažnosti, oni koji su pregrejani, oni koji su previše suvi, … koristeći određene namirnice i baveći se određenim aktivnostima možemo balansirati prirodne odlike našeg tela.

Kuvanje u proleće
Većina ljudi koji žive u umerenoj klimi, tu spada najveći deo Evrope i Sjedinjenih američkih država, treba da kuva najveći deo hrane koju jede da bi održao klimatski i digestivni balans organizma.
U proleće, hranu je najbolje kuvati kratko na višim temperaturama: na ovaj način hrana nije dubinski skuvana, naročito njen unutarnji deo.
Ukoliko se pri prolećnom kuvanju koristi ulje, najbolje je kratko samo kratko propržiti hranu na visokoj temperaturi.
Ukoliko se kuva na vodi, dovoljno je lagano kuvanje hrane na pari ili minimalno prokuvavanje.

Bolesna jetra i harmonična jetra
Jetra je organ koji predstavlja odlike prirodnog elementa Drveta i jedan je od najzakrčenijih organa kod modernog čoveka. Premasna hrana, obilje hemikalija, toksina i neprirodna, procesuirana hrana ometaju na hiljade finih i kompleksnih biohemijskih procesa koje jetra obavlja.
Tradicionalna kineska fiziologija kaže da zdrava, harmonična jetra uspostavlja skladan i umirujuć tok energije, kroz telo i duh. Kada je jetra harmonična, nema stresa i tenzije. Ljudi sa zdravom, vitalnom jetrom su smireni, oni donose precizne procene i odluke i prirodno su efikasni kao vođe.
Kada je rad jetre opstruiran, kada jetra stagnira ili je pregrejana protok energije u telu je otežan, a kao posledica javlja se nebrojeno mnogo fizičkih i emotivnih problema.

Simptomi disbalansa jetre
Emocionalni – Jedan od prvih simptoma neharmonične jetre jesu razni emotivni problemi vezani za emociju ljutnje: nestrpljivost, frustracija, ozlojeđenost, nasilnost, ratobornost, grubost, uznemirenost, tvrdoglavost, agresija i impulsivnost ili eksplozivnost. Kada su ove emocije potisnute, bez mogućnosti da budu izražene, one uzrokuju depresiju. Nagle promene raspoloženja kao i prevelika emotivnost takođe su najčešće povezani sa jetrom.
Fizički – Postoje brojni znakovi, od krajnje površnih pa sve do vrlo suptilnih, od dubokih i skrivenih pa do očiglednih.
Najčešći simptomi bolesne jetre su stagnacije – Mnogi poremećaji jetre javljaju se zbog pojave neke vrste viška u organizmu. Najčešći je slučaj preteranog unosa hrane – naročito bogate, masne hrane – kada jetra postane otečena i troma pokušavajući da učini da Či energija nesmetano teče telom. Či tada počne da stagnira u jetri i ne raspoređuje se ravnomerno kroz telo.
Sirova hrana – isklijale žitarice, pasulji, semena, sveže voće i povrće – takođe stimulišu energetski protok u jetri.

Hrana koja harmonizuje rad jetre
Postoji hrana koja harmonizuje rad jetre i na taj način omogućava sveukupni balans na emotivnom i fizičkom nivou. Mnoge namirnice imaju slatkasti kvalitet. Kao što je ranije pomenuto, u vezi sa namirnicama koje se preporučuju u proleće, žitarice, povrće i mahunarke i druge namirnice koje sadrže složene ugljene hidrate su idealna, slatkasta hrana za postizanje dugoročnog harmoničnog stanja jetre.
Tokom stanja depresije ili drugih akutnih simptoma koji ukazuju na disbalans jetre izražena je žudnja za jakim, koncentrovanim šećerima. Med, kada se koristi umereno, je od posebne pomoći s obzirom da ima detoksikujuća svojstva. Pomešan sa jabukovim sirćetom ima još jači efekat. Drugi, minimalno procesuirani zaslađivači vredni u toku početnog stanja detoksikacije, su prah od stevije, nerafinisani šećer od šećerne trske (demerara, muskovado …), slatki koren.
Ječmeni slad, šećer od urmi, melasa i pirinčani slad imaju grejući i stimulišuće dejstvo na protok energije – Či. Obično se koriste za lečenje stanja stagnacije osim kada je u pitanju stanje pregrejanosti (osobe robusne građe, žude za pićem, hranom koje rashlađuje, rumenih obraza, često im je vruće, lako se naljute…).
Gorka i kisela hrana smanjuje stanje viška jetre
Jedan od najmoćnijih lekovitih sredstava za brzo otklanjanje stagnacije jetre koju prati depresija i problemi sa varenjem je – sirće. Izaberite nerafinisano jabukovo sirće, pirinčano sirće od smeđeg pirinča ili neko drugo kvalitetno sirće. Ukus sirćeta je i gorak i kiseo i ima izuzetna detoksikujuća svojstva. Efekat se pojačava kada se pomeša sa medom – 1 kašičica meda i 1 kašičica sirćeta u čaši vode.
Sirće ne može biti jedina uzdanica, već je potrebno da ceo proces prati i promena u ishrani. S obzirom da sirće ima grejuće svojstvo ono može pogoršati stanje kod onih koji imaju simptome pregrejnosti. U tim slučajevima sirće je moguće zameniti limunom, limetom ili grejpfrutom koji takođe imaju gorko-kiseli ukus ali istovremeno i hlade, tako da je dejstvo umerenije/postepenije.
Druge gorke namirnice su na primer: raž, zelena salata, šparoge, amarant, kinoa, alfa-alfa, lišće rotkve, kora citrusa (iz organske proizvodnje), mnoge gorke biljke kao na primer koren maslačka. Slatki koren može da se koristi uz gorke biljke kako bi ublažio njihov opori, gorki ukus. Nabrojane gorke namirnice treba umereno da koriste sve one osobe koje imaju simptome nedostatka (slabost, osećaj hladnoće, nedostatak energije).
Nana i kamilica su veoma delotvorne, i imaju fini, blagi tonizirajući efekat i treba ih koristiti za jetru.
Hrana za detoksikaciju i toniziranje stanja pregrejane jetre: klice mungo pasulja, razne klice, celer, morske alge, zelena salata, krastavac, potočarka, tofu, proso, hrana bogata hlorofilom (zelena magma…), pečurke šitake, rabarbara, dajkon rotka i razne rotkve. Poslednje četiri su posebno efikasne u smanjenje toksičnosti koja se javlja kod prekomernog unošenja mesa.

Jačanje jin kvaliteta jetre i krvi
Nedovoljnost jina u jetri uzrokuje nedostatak vatre-toplote u organizmu i traži hranu koja tonificira jin.
Gore pomenuta hrana – mungo pasulj, klice, hlorofilna hrana, krastavac, tofu, proso – su odgovarajući.
Dok morske alge, potočarka imaju i osobinu da snaže metabolizam vode. Sveže ceđeno ulje lana i ulje noćurka značajno snaže jin kvalitet u jetri. Dobro je takođe unošenje značajnih količina tečnosti. Gel Aloe Vere je jedan od najboljih graditelja jina bubrega i jetre.
